Het nut van zendingsverhalen

In de volgende podcasts wil ik steeds een klein thema uit het boekje “Vreugdevolle roeping” belichten. Dit boekje is uitgegeven door de Banier.

Deze keer gaat het over lezen van zendingsboeken. Het klinkt misschien wat stoffig, misschien ben je niet zo`n lezer, en iets lezen over dit thema staat je misschien al helemaal niet zo aan.

Een vraag: hoe kan iets interessant worden als je het nooit eens een kans geeft? Juist door eens iets over dit thema te lezen kan je interesse gewekt worden. En kan het thema ineens heel dichtbij komen, ja misschien zelfs zo dichtbij als in ons eigen leven gebeurde. Zending werd echt belangrijk, wilde God ons iets zeggen door middel van de beschrijvingen van de levens van zendingsmensen?

Boeken geschreven door of over zendelingen, zelf heb ik er heel wat verslonden. Hun moed om te gaan naar nog onbereikte volken, mijlenver bij hen vandaan, inspireerde mij. Er is een groot verschil tussen hoe het vroeger ging en hoe het nu gaat. Vroeger waren ze vaak weken aan het reizen over zee, te paard of zelfs te voet. Wat dreef hen? Waarom hadden zij er zoveel voor over? Sommigen zelfs hun leven! Waarom gingen zij zo ver om mensen in aanraking te brengen met het Evangelie?

Sommigen gingen er zelfs uitzien als de mensen onder wie ze woonden. Ze kleedden zich net als zij. Ze leefden in armoede, leden honger of waren in groot gevaar. Ze maakten mee wat Paulus meemaakte. Er waren zelfs zendelingen die een kind verloren of soms wel meerdere kinderen naar het graf moesten brengen, vanwege vreemde ziekten en gebrek aan medische hulp. Waarom deden ze dat? Het maak te me meer en meer nieuwsgierig. Waarom hadden zulke heel gewone mensen zoveel over in hun leven voor de verkondiging van het Evangelie?

Ik kwam er steeds meer achter dat het de nood was die hen drong. De nood dat hun medemensen verloren zouden gaan als zij het Evangelie niet hoorden.

Zij waren bewogen met hun lot. Ook al woonden die medemensen kilometers en kilometers bij hen vandaan. Door het lezen van biografieën van zendelingen werd ik me meer en meer bewust van de noodzaak van zending. Ik leerde als het ware een andere wereld kennen, een andere werkelijkheid. De zendingswereld. En dat bevorderde het verlangen en uitzien om te mogen werken in Zijn dienst. Tot uitbreiding van Zijn Koninkrijk en tot meerdere eer een glorie van Zijn Naam.

Deze podcast is een korte weergave van het hoofdstuk “Het nut van zendingsverhalen” uit het boekje “Vreugdevolle roeping”, geschreven door Marije Fris. Uitgegeven door uitgeverij de Banier. Bestel het boekje nu: https://www.debanier.nl/vreugdevolle-roeping.